Fan van Vitesse
Nieuws

Grote problemen over voortbestaan Vitesse

Via diverse media zoals ANP, VI etc de volgende berichten.

Op dit moment is het onduidelijk of Vitesse zijn licentie als betaaldvoetbalclub behoudt. Volgens de Gelderlander voldoet Vitesse niet aan de licentie-eisen van de KNVB voor het volgende seizoen. De club heeft zonder huurcontract geen stadion. Dat is een voorwaarde van de voetbalbond.

De club uit Arnhem ligt al sinds 2018 overhoop met de verhuurder, Michael van de Kuit van Nedstede. In 2018 heeft Vitesse het toenmalige contract opgezegd, omdat het ontevreden was over de jaarlijkse huursom van 1,85 miljoen euro. De Eredivisionist wilde een lagere huur, maar de vastgoedmagnaat, wil daar niets van weten.

Clubs moeten de KNVB volgens de reglementen in januari, uiterlijk in februari, laten weten of ze beschikken over 'een stadion in Nederland voor het spelen van wedstrijden die georganiseerd zijn in het kader van betaaldvoetbalcompetities'. De huurovereenkomst van Vitesse loopt af op 30 september.

Over de huurkwestie loopt een rechtszaak, maar een uitspraak daarin wordt niet voor 1 oktober verwacht. Daarom spant Vitesse een kort geding aan om ook tijdens die procedure, en dus ook na het aflopen van de huurovereenkomst, in GelreDome te kunnen blijven voetballen, kondigt een clubwoordvoerder aan. De beoogde nieuwe clubeigenaar van Vitesse, Coley Parry, wil op dit moment zo weinig informatie over zichzelf kwijt, dat Michael van de Kuit van Nedstede niet met hem om tafel wil, aldus de Gelderlander.

Mochten de club en de eigenaar van het GelreDome er niet uitkomen, kan de club zich nog wel beroepen op een uitwijkmogelijkheid. Het kan dan tijdelijk in een ander stadion spelen. De situatie is dan vergelijkbaar met die van AZ in 2019, toen de Alkmaarders tijdelijk in het stadion van ADO Den Haag speelden omdat het dak van AFAS Stadion was ingestort.

Vitesse heeft gereageerd op het nieuws dat de licentie van de club op het spel staat. Volgens de Gelderlander voldoet Vitesse niet aan de licentie-eisen van de KNVB voor het volgende seizoen. De club laat daarbij weten dat het de urgentie van deze kwestie voelt en dat Vitesse er alles aan doet om (zo snel mogelijk) de juiste oplossing te vinden.

In een statement op de website van Vitesse laat de club het volgende weten: ''Zoals bekend is in september 2018 het huidige (onder)huurcontract van GelreDome opgezegd, waardoor de overeenkomst per 1 oktober 2023 zal aflopen. Tegelijkertijd heeft Vitesse aangegeven om met ingang van die datum terug te vallen op haar eeuwigdurend speelrecht. Ten grondslag aan de opzegging lagen de in de ogen van Vitesse onredelijke huurvoorwaarden – momenteel bedraagt de huur ruim 2,15 miljoen euro per jaar, terwijl de huurovereenkomst Vitesse zeer beperkte exploitatiemogelijkheden biedt – en de structurele impact hiervan op de financiële huishouding van Vitesse.''

''Zonder opzegging zou de overeenkomst met niet-marktconforme voorwaarden stilzwijgend met maar liefst twintig jaar verlengd worden, tot 1 oktober 2043 (en daarmee ook niet meer gelijk lopen met de hoofdhuurovereenkomst). Op zoek naar een oplossing met de stadioneigenaar en de (aan Vitesse) verhurende partij hebben wij ons vanaf het eerste moment constructief opgesteld. Vooralsnog helaas zonder redelijke huurafspraken en zonder succes. Ook in de afgelopen maanden zijn we hard blijven werken om overeenstemming te bereiken over een oplossing. Dat is helaas (nog) niet gelukt, maar ook nog lopende.''

''Voor de langere termijn loopt er reeds een procedure over het eeuwigdurend speelrecht, waarbij voortzetten van het spelen in GelreDome de inzet is. Daarop vooruitlopend wordt er een kort geding aangespannen om tijdens deze procedure – en dus ook na 30 september 2023 – in GelreDome te kunnen blijven voetballen. Vitesse vertrouwt op een positieve afloop.''

''Gedurende de (juridische) trajecten kan Vitesse verder niet inhoudelijk reageren. Wat we wel willen benadrukken: wij onderkennen en voelen de urgentie van deze kwestie en doen er alles aan om (zo snel mogelijk) de juiste oplossing te vinden. Met als onveranderd uitgangspunt dat Vitesse in GelreDome en Arnhem thuishoort'', aldus de nummer veertien van de Eredivisie.

 

GelreDome-eigenaar Michael van de Kuit van Nedstede heeft met verbazing gereageerd op de uitlatingen van Vitesse over de situatie rondom de huur van het stadion. De verhuurder was vooral verrast door de claim dat de club zijn best heeft gedaan om tot een oplossing te komen, want in de ogen van de verhuurder is het "al jaren muis- en muisstil vanuit Vitesse".

Vitesse en Van de Kuit liggen al sinds 2018 in de clinch over de huur van het stadion, zo berichtte De Gelderlander. De club zegde indertijd het contract op, aangezien Vitesse de huursom van 1,85 miljoen euro te hoog vond. Dit contract loopt eind september af. Er lopen nu een rechtszaak én een kort geding over de kwestie. De licentiecommissie van de KNVB zou als ultieme straf de licentie van Vitesse kunnen intrekken, indien de club niet snel duidelijkheid heeft over de beschikbaarheid van een stadion.

Volgens Van de Kuit blijkt uit weinig dat Vitesse zijn best doet om een oplossing te vinden, zoals de club claimt. "Ik heb geprobeerd om te helpen", zegt Van de Kuit donderdag tegenover het ANP. "Ik heb vaker tegen algemeen directeur Pascal van Wijk gezegd: 'kom nou met een voorstel'. Maar dan krijg ik amper reactie, behalve dat de prijs omlaag moet. Het lijkt alsof hij niets kan en niets mag, hij zoekt geen toenadering."

"De oude Russische eigenaar heeft de club verkocht en die Amerikaan Coley Parry is nog niet aan de bal, er is een bestuursvacuüm. Van Wijk kan met niemand overleggen." Waar de oude eigenaar in ieder geval duidelijk was, is de beoogde koper Parry voor Van de Kuit een onbekende. "De huur werd in 2018 onder die Rus opgezegd, een week nadat ik eigenaar werd. Hij wilde de huur halveren en zei: 'een halve huur is beter dan geen huur', waarop ik antwoordde dat een heel stadion beter was dan geen stadion. De achtergrond van de nieuwe koper is onbekend. Ik ben van het principe 'know your customer', maar Parry zegt 'bekijk het maar'."

Van de Kuit verwacht niet dat Vitesse snel in de problemen komt met de licentie. "Het is net als met een bekeuring. Er is een stappenplan. Je krijgt eerst een boete, dan nog een boete en dan moet je gaan praten. Ik zit te wachten op een telefoontje en stuur zelf elke week een mail, maar daar krijg ik geen reactie op. Maar ze zijn nog lang niet bij het intrekken van die licentie. Ze pieken te vroeg, maar dat gebeurt wel vaker met Vitesse."