De eigenaar van het GelreDome Michael van der Kuit vindt dat de directeur en voorzitter van Vitesse op moeten stappen na het verlies in de rechtbank schrijft VI. Afgelopen dinsdag wees de kort gedingrechter alle claims van Vitesse af en nu heeft de club voor het volgend seizoen nog geen huurcontract voor het stadion. De club eiste van de directeur dat men voorlopig nog gebruik kan maken van het stadion. Uiterlijk woensdag had de club aan de KNVB aan moeten tonen dat ze het volgende seizoen nog over een stadion beschikken.
Vitesse is al jaren in een hevige strijd verwikkeld over de gemaakte huurafspraken en in 2018 zegde Vitesse het tot 2023 doorlopende huurcontract op want als ze dat niet deden dat liep het contract automatisch door tot 2043. De Arnhemse club is ontevreden over de huurprijs want die bedraagt 2,15 miljoen euro en de beperkte exploitatiemogelijkheden. De clubleiding denkt ook zonder contract sterk te staan, omdat bij de bouw van GelreDome, in de jaren negentig, een eeuwigdurend speelrecht is toegezegd door de gemeente.
Eigenaar en investeerder van der Kuit is sinds 2018 eigenaar van het GelreDe bestrijdt het bestaan van dat speelrecht en er is een bodemprocedure gaande. Over dit onderwerp is al lange tijd een bodemprocedure gaande. De uitspraak valt niet op korte termijn te verwachten. In het kort geding wilde Vitesse afdwingen dat het zou kunnen blijven voetballen in GelreDome, tot de uitspraak over het speelrecht er is.
De relatie tussen van der Kuit en Vitesse is tot een dieptepunt gedaald en van der Kuit zegt dat het opzeggen van de huur een kamikazeactie was van de club die louter bedoelt was als een soort van drukmiddel om de huurprijs naar beneden te krijgen.
Voormalig algemeen directeur Joost de Wit is verantwoordelijk voor het opzeggen van het huurcontract. Zijn opvolger, Pascal van Wijk, was destijds de financieel directeur. Van de Kuit ziet niet gebeuren dat hij met Van Wijk en Vitesse-voorzitter Henk Parren nog tot een oplossing komt. Van de Kuit: 'Na dit zoveelste verlies voor Vitesse, dat al deze problemen door de huur op te zeggen zelf over zich heeft afgeroepen, lijkt het mij beter als Van Wijk en Parren hun conclusies trekken.'
Vorige week brachten beide partijen uitgebreide, volstrekt tegenstrijdige berichten naar buiten over de onderhandelingen. Volgens Van de Kuit hebben sinds het kort geding, op 10 februari, alleen advocaten met elkaar gesproken en krijgt hij zelf geen contact met de bestuurders van de club. ‘Het is steeds muisstil. Een zakelijk bestuur dat los van alle emoties naar de zaak kan kijken, kan de juiste stappen zetten in de stadiondiscussie en ook in het verkoopproces van de club, dat eveneens is vastgelopen. Zo kan er weer rust worden gebracht bij Vitesse en kan de focus terug naar het veld.'
Vitesse laat desgevraagd weten het te laten bij het statement van gisteren, toen de club meldde vervolgstappen te overwegen. De rechter komt pas over twee weken met een uitgebreide motivatie. Naar aanleiding daarvan besluit de club of er hoger beroep wordt aangetekend. Ook stelde Vitesse te hopen dat de gesprekken met de stadioneigenaar op korte termijn een vervolg krijgen.
De KNVB-licentiecommissie zal naar verwachting een sanctie opleggen aan Vitesse, nu de deadline niet is gehaald. Uiteraard moet daarbij niet direct gedacht worden aan intrekking van de licentie. De licentiecommissie heeft een waaier aan lichtere straffen waaruit gekozen kan worden, zoals een publieke waarschuwing en geldboetes.